Bra odlingsväder i Västernorrland

Bönderna i Västernorrland ser ut att få en riktigt bra skörd, tack vare lagom mycket sol och regn.
- Som det är just nu är det exceptionellt bra, säger Mattias Andersson gris och spannmåls bonde i Selånger utanför Sundsvall.

Trots att det ha varit extremt väder i många andra delar av Sverige så har Västernorrland klarat sig utan. Det berättar de på Lantbrukarnas Riksförbund i Västernorrland.

- I Jämtland har de lidit av torka och söder ut har det regnat bort. Och norr över har det varit torrt på många ställen, säger Bengt Granqvist på Lantbrukarnas Riksförbund.

På Lantbrukarnas Riksförbund i Västernorrland berättar de också att i stort sett hela länet ser ut att få ett bra skördeår. Även om det kan finnas lokala variationer.

Men det är inte bara spannmål som går bra att odla utan även andra grödor trivs just nu.

- De som har potatis och morötter tror jag är ganska glada. Och de som odlar gräs och hö tror jag också är hyfsat glada i alla fall nu till andra skörden, säger Mattias Andersson.

Men hur gynnsamt Västernorrlands odlingsväder har varit för böndernas plånböcker är ännu svårt att se. Det är först efter skörden som det går att se om de kommer att tjäna några extra pengar. Men för att det ska växa ännu bättre har Mattias Andersson några väderönskemål.

- Jag skulle kunna tänka att vi får 20-30 millimeter regn till sedan får det var soligt, varmt och gärna blåsigt för då mognar det fint, säger Mattias Andersson.

Rebecka Ekvall
rebecka.ekvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista