Krisberedskapen i länet är otillräcklig

Beredskapen vid naturkatastrofer i länet måste förbättras, det säger Håkan Söderholm beredskapschef på Länsstyrelsen.

År 2005 tillsattes en extra tjänst hos länstyrelserna runt om i landet mot alla typer av krissituationer.

Det är staten som finansierar tjänsten och den delas mellan 12 personer på Länsstyrelsen i Västerrnorrland, som har det som extra sysselsättning.

Men det är inte tillräckligt för att motverka problemet vid en eventuell naturkatastrof, säger Håkan Söderholm, som vill se fler beredskapsövningar.

Översvämningarna 2000 och 2001 orsakade skador för ungefär 32 miljoner kronor på de allmänna vatten- och avloppsanläggningarna i Sundsvall.

När kraftiga regnfall drog in över länet så drabbades runt femtio husägare i Kroksta, strax utanför Örnsköldsvik väldigt hårt. Många fick sina hus förstörda av vattnet som forsade in källarna.

Sidsjön var på vippen att dränka Sundsvall när dammen var på väga att brisera av den väldiga nederbörden.

Under dom senaste tio åren har Försäkringsförbundet tillsammans med de fyra största försäkringsbolagen beräkat att dom största översvämningarna och skyfallen i Sverige kostat runt 473 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista