Botniabanan kraftigt stölddrabbad

Det stjäls för miljonbelopp kring bygget av Botniabanan. Därför mobiliserar nu polis och entreprenörer för att få slut på stölderna.

Uppskattningsvis har diesel, verktyg och koppartråd för närmare 25 miljoner kronor stulits i samband med bygget av Botniabanan. Och enligt polisen i Örnsköldsvik måste det röra sig om yrkeskriminella tjuvar.

– De här personerna har mycket goda maskinkunskaper, tillgång till tankbilar och pumpar som på kort tid kan tömma tusentals liter diesel, säger polisinspektör Lars Norlund vid polisen i Örnsköldsvik.

Enligt honom finns det också en stor marknad, där många är villiga att betala en bråkdel av normalpriset för den stulna dieseln.

Flera stölder
Tore Westin är delägare i en entreprenörsfirma som arbetar med Botniabanan och han har flera gånger råkat ut för stölder.

– Vi har drabbats av dieselstölder i storleksordningen 120 000-150 000 kronor. De har brutit upp farmartankarna och tagit sig in i maskinerna, säger han.

Enligt Tore Westin finns det inte så mycket entreprenörerna själva kan göra, eftersom det är ogörligt att flytta på maskinerna varje kväll efter arbetet.

Men för att få slut på stölderna mobiliserar nu polis och entreprenörer i ett projekt som kallas ”stöldstopp”. Förhoppningen är att få använda sig av videoövervakning, DNA-prover och ett stort spaningsarbete.

Tagit initiativ
Lars Norlund är den som tagit initiativ till samarbetet. De stora entreprenörerna och polisen i Västerbotten är inblandade i samarbetet.

– Det här arbetet borde ha satts i gång tidigare, med tanke på vilka stora värden som försvinner vid de här stölderna.

Vi har skrivit till både justitieministern och rikspolischefen för att försöka få resurser till att bekämpa stölderna. Får vi bara det borde vi kunna uppnå en nolltolerans, säger han.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista