Dåligt väder ger höga foderpriser

Höga priser på djurfoder kan bli en av följderna efter årets regniga sommar. Något som drabbar många bönder i Västernorrland.

Mattias Andersson är gris och spannmåls bonde i Sundsvall. Hans skörd ser hittills ut att bli riktigt bra men trots det oroar han sig för att skörden av spannmål i resten av Sverige och Europa ska bli dålig.

– Det är ju en ren förlust när skåningarna får en dålig skörd för det trissar ju upp priset även här uppe, säger Mattias Andersson.

Och så är det för många bönder som behöver foder, att även om de själva har fått en bra skörd så behöver de ofta köpa in foder ifrån andra för att klara sig.

Men det är inte bara vädret i Sverige som påverkar foderpriserna, utan även vädret i resten av världen spelar roll.

Sven Hellberg är produktchef hos Lantmännen och arbetar med kraftfoder och han ser hur väderförhållandena i resten av världen påverkar bönderna i Sverige.

– I hela västra Europa har det regnat väldigt mycket och nere i sydöstra hörnet har det varit väldigt torrt och där har grödorna torkat bort. Och det berör inte bara lokalt utan det får en större påverkan, säger Sven Hellberg.

Men hur mycket dyrare djurfodret kommer att bli är ännu för tidigt att säga, enligt Lantmännen. Att djurfodret kommer att bli dyrare efter årets skörd är någonting som både Sven Hellberg och Mattias Andersson är överens om.

Rebecka Ekvall
rebecka.ekvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista