Ishockeylaget Icebreakers delar ut pengar till utsatta barn

En förskola, ett korttidshem och barnavdelningen på Sollefteå sjukhus var några av dem som i dag fick ett litet bidrag.

Icebreakers bildades för fem år sedan av ishockeyproffsen Peter Forsberg och Markus Näslund. Samtidigt bildades också Hockeyproffsens stiftelse, som verkar för att hjälpa handikappade och sjuka barn.

Inspirationen kommer från USA, där den här typen av välgörenhet funnits länge.

Genom välgörenshetsmatcher spelar stjärnlaget in pengar till stiftelsen, som i sin tur årligen delar ut stipendier.

I dag delades samanlagt 70 000 kronor ut till sex olika organisationer.

– Vi ska renovera vårt Sinnenas rum. Det är ett rum där varje människa ska kunna finna frid och harmoni i sig själv. Den här renoveringen kostar väldigt mycket, pengar som vi tidigare inte har haft, säger Ulla Markström från Örnsköldsviks barn- och ungdomshabilitering, som fick 45 000 kronor.

Andra som fick pengar i dag var Kullens förskola i Härnösand.

– Vi fick 5 000 kronor som vi ska köpa in kuddar för. Det är särskilda kuddar som man kan bygga med. De är jättebra för motorikträning och utan det här bidraget hade vi aldrig haft råd att köpa dem, säger Annika Brunsberg.

I år har Icebreakers hittills delat ut en kvarts miljon kronor till 30 sökande. Men just i dag kom pengarna från Icebreakers samarbetsorganisation i USA, Teammates for kids Foundation.

Både Peter Forsberg och Markus Näslund är medlemmar i den organisationen och skänker därmed ett antal dollar per mål och assist i NHL. Pengar som olika företag sedan dubblar eller tredubblar.

En av Icebreakers två grundare, Markus Näslund, fanns i dag på plats vid stipendieutdelningen.

– Vi hade en träff med styrelsen för någon månad sedan och gick då igenom listan med dem som ansökt om bidrag. Och när jag såg födelsedatumen på barnen kom jag att tänka på mina egna barn och hur lycklig man ska vara över att de är friska. Därför är det roligt att få göra något för dem som inte är så lyckligt lottade, säger Markus Näslund.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Följande fick stipendier i dag:

Öviks barn- och ungdomshabilitering 45 000

Skogsängets träningsskola 5 000

Sollefteå sjukhus, barnavdelningen 5 000

Örnsköldsviks sjukhus, IVA 5 000

Skogsgatans korttidshem 5 000

Kullens förskola, Härnösand 5 000

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista