Lång tid kvar innan kräftorna i Ljungan är tillbaka

Kräftbeståndet i Ljungan är långt ifrån återställt efter den stora kräftdöden för åtta år sedan. Det kommer även att ta mycket långt tid innan beståndet ser ut som det gjorde förut.

– Låt oss säga om 30, 40 år kanske måste vi gå upp till 50 år innan vi får ett sådant starkt bestånd som innan dödligheten, säger Ivar Sundvidsson länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen.

Det var sommaren 1999 som dom första sjuka kräftorna hittades i Ljungan och efter det hade nästan alla kräftor, på bara några veckor, dött i en mystisk sjukdom. En sjukdom som ingen ännu har kunnat identifiera.

– Vi tog prover på både friska, sjuka och döda kräftor men kunde ändå inte utreda orsaken till dödligheten, säger Ivar Sundvidsson

Och Ljungan som var ett av Sveriges bästa kräftvatten blev under sensommaren 1999 nästan helt tömt på kräftor. Men bara några år efter sjukdomsutbrottet började Länsstyrelsen, Ånge kommun, Fiskeriverket och fiskevårdsområderna att arbeta för att rädda de kräftor som fanns kvar. Och de sätter nu varje år sätter ut runt 15.000 kräftor i Ljungan. Ett arbete som, enligt Ivar Sundvidsson, gett resultat.

- Under de år vi har hållit på med det här har det bara blivit bättre för varje år.

Rebecka Ekvall
rebecka.ekvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista