Ungdomsläger ska locka nya jägare

I helgen anordnar Jägareförbundet Mitt Norrland för sjunde året i rad ett läger för ungdomar.

I år hålls lägret i Gullvik, strax utanför Örnsköldsvik.

Varje år anordnar Jägareförbundet Mitt Norrland ett läger för ungdomar. Lägret alternerar mellan kust, fjäll och skog och just i år arrangeras lägret vid kusten i Örnsköldsvik.

Helena Magnusson följde med sin kompis till årets läger.

– Hon tjatade med mig hit, men jag har också föräldrar som jagar. Jag tror att jag kommer börja jaga i framtiden. Det som lockar är att få vara ute i skogen med hund och att få se vilda djur, säger hon.

Bredvid henne står Erik Bjelldal från Bräcke. Han har precis byggt en fågelholk.

– Den är gjord i trä, har en metallplatta på framsidan så inte hackspettarna ska kunna komma in och så öppnar man den på framsidan.

Under lägret som pågår under hela helgen får ungdomarna bland annat lära sig viltvård, fiska, dra not och gillra fällor. De kommer också att få prova på att skjuta, under handledning av Niklas Ringborg, landslagsman i skytte.

Christel Johansson, som är jaktvårdskonsulent, hoppas att lägret ska vara positivt för återväxten bland jägarna.

– Antalet jägare totalt sett har minskat något och det beror på att många äldre har slutat jaga. Det finns ett stort intresse bland ungdomar och även om ett sådant här läger inte gör att de börjar jaga på en gång, kanske de får ett intresse för djur och natur som leder till att de börjar jaga i framtiden, säger Christel Johansson.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista