Tysta områden får hård kritik

Örnsköldsviks kommun får kritik för sitt förslag om att införa så kallade tysta områden på tre platser i kommunen.

Det är i kommunens förslag till översiktsplan, som just nu är ute på remiss, som Skuleskogen, Nätra fjällskog och Rutberget pekas ut som lämpliga områden som borde skyddas från störande buller.

Tommy Dickens är planeringschef vid Örnsköldsviks kommun.

– Det här innebär att man inte ska lokalisera sådan verksamhet som kan vara störande inom de här områdena eller i närheten. Det påverkar alltså inte pågående verksamheter och det tillägget kommer vi att göra i planförslaget så det blir tydligt för alla, säger han.

Översiktsplanen är i första hand kommunens verktyg för att styra mark- och vattenanvändning och bebyggelseutveckling.

Varje kommun har stora möjlligheter att själva utforma planen efter lokala förhållanden.

Och det är många som reagerat negativt på just skrivningen om så kallade tysta områden.

En av kritikerna är Stefan Uppenberg från Örnsköldsvik, mijöhandläggare som arbetar med miljöprövning av olika infrastrukturprojekt.

Han vänder sig emot Tommy Dickens förklaring att de tysta områdena bara kommer att påverka etableringen av ny verksamhet på dessa platser.

– Vad innebär det? Om en markägare vill bygga en sommarstuga där det kan finnsa skällande hundar, är det en störande verksamhet?. Vad gäller i närheten? Ska man inte få etablera störande verksamhet i närheten heller? Vilket avstånd gäller? Det finns ingen möjlighet i världen att reda ut detta med det underlag som finns i dag, säger han.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista