Kräftfisket inte för alla

Enligt Fiskeriverket finns det gott om kräftor i år. Men i Västernorrland är det få platser där allmänheten kan fiska kräftor.

I och med den tidiga våren ser det positivt ut för kräftfisket i Sverige. Tillgången på kräfta beräknas bli god, även om det är för tidigt att uttala sig helt och hållet om fisket för 2007.

Men i Västernorrland är det få platser där allmänheten kan köpa sig en plats.

Ivar Sundvisson, som är länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen, känner bara till två platser i länet där allmänheten får fiska.

– Vad jag vet så är det bara i Långsele- och Resele fiskevårdsområde, som allmänheten kan fiska. Men det kan finnas fler platser som jag inte känner till, säger han.

Formellt är det vattenägarna som bestämmer vem som får fiska, men det finns tillfällen då länsstyrelsen ställer särskilda krav.

– I Ljungan går vi från länsstyrelsen in med pengar för att återutsätta flodkräftor efter den stora kräftdöden som skedde där för åtta år sedan. Därför ställer vi också krav på att allmänheten ska få del av kräftfisket, säger Ivar Sundvisson.

I Sidensjö, nordväst om Örnsköldsvik, är det premiär för kräftfisket i kväll. Men bara för Sidensjöbor.

Janne Sjölander från Sidensjö fiskeförening förklarar varför.

– Vi har så liten sträcka som kräftorna finns på. Vi har försökt sprida dem och tanken har också varit att om vi skulle lyckas öka antalet kräftor, skulle vi också kunna utöka fisket. Men vi har inte lyckats få mer kräftor, säger Janne Sjölander.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista