Inga strålningsfria zoner i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik säger nej till så kallade strålningsfria zoner.

Något som rört upp känslorna bland många elöverkänsliga.

Det är i kommunens förslag till översiktsplan som kapitlet om strålningsfria zoner avslutas med formuleringen: ”att kommunledningskontoret bedömer att den typen av zoner skulle skapa mer problem än de löser.”

– Vi äger inte frågan och skulle ha svårt att garantera att sådana zoner skulle få fortsätta att vara strålningsfria, säger Tommy Dickens, planeringschef vid Örnsköldsviks kommun.

Tvingas fly
Men för Ellen Aronson från Bjästa är den förklaringen inte tillräcklig. Hon är själv elöverkänslig sedan fyra år tillbaka och hennes vardag innehåller inget av det vi normalt tar för självklart, som tvättmaskin, spis, tv eller elektrisk belysning. När det blir för mycket för henne tvingas hon ibland fly till en stuga i skogen för att komma undan den eletromagnetiska strålningen.

– Jag tycker att kommunen gjort det lite för enkelt för sig. Som det ser ut i dag blir vi inte färre, utan problemet ökar hela tiden. Något som är särskilt oroväckande är att det är många barn och tonåringar som börjar känna av de här symtomen, säger Ellen Aronson.

Det var för fyra år sedan som Ellen Aronson kände av de första symtomen. Hon blev förtidspensionerad efter två trafikolyckor och en stroke och satt mycket hemma framför datorn. Med tiden började hon må dåligt när hon satt framför skärmen och det hände att hon ramlade ihop.

Nu har det gått så långt att hon och hennes man Kurt, funderar på om de överhuvudtaget kan bo kvar.

”Inrätta strålningsfri zon”
Och det Ellen och alla andra som lider av elöverkänslighet behöver är en plats som så långt det är möjligt helt är befriad från strålning, en så kallad strålningsfri zon.

– Kommunen måste göra allt de kan för att inrätta en strålningsfri zon. Det finns säkert områden där man skulle kunna göra det. Och det ska vara en plats som inte ska säljas vidare till någon annan sedan, utan det ska vara en plats där man hela tiden jobbar för de elöverkänsliga, säger Ellen Aronsson.

Men Tommy Dickens tycker att frågan borde lyftas till en högre nivå.

– Jag tycker i första hand att det här är ett nationellt problem och att man från statens sida borde vägleda oss kommuner hur vi ska agera i den här frågan.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista