Möss invaderar hus och hem

Det är ovanligt mycket möss i sommar, speciellt inomhus. Det ostadiga vädret har lockat in skogsmössen till lägenheter och hus för att söka skydd.

Tommy Andersson är skadedjurstekniker på Anticimex i Sundsvall, och han har fått lasta bilen full med råttgift i sommar.

– Det är inte lite mer möss, det är mycket mer. Jag kan inte minnas att det någonsin under den tid jag jobbat varit så mycket möss den här tiden på året, säger han.

När det är blött och mjukt i marken blir mössens gångar ostabila och dom känner sig otrygga. Därför söker dem sig mot säkrare platser. Det är inte ovanligt att dom då tar skydd i vedbodar eller inne i hus och lägenheter.

Men så här tidigt brukar inte mössen komma på besök. Vanligtvis dyker dom upp i slutet av oktober, kring dom första frostnätterna, enligt Tommy Andersson är det viktigt att man snabbt tar tag i problemet.

– Mössen är som mest aktiva när det blivit tyst i huset och hör man dem då ska man ta tag i det genast, de är så snabba att föröka sig annars, säger han.

Det är mycket slarv från husägare som gör att problemen med möss ökar enligt Tommy Andersson. Många röjer inte runt sina hus.

– Om man röjer någon meter runt sitt hus, röjer sly och inte låter bråte ligga nära husgrunden är mycket vunnet, säger han.

Mössen vill inte gå i öppen terräng när de ska ta sig fram till huset och därför undviker dem hus som har öppen bar mark runtomkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista