Svenska kyrkor är energibovar

Svenska kyrkor är bland Sveriges mest energislösande byggnader, nu tar Härnösands stift tag i problemet i ett nytt projekt.

Miljön är en av dom stora frågorna under Världens fest i Åre i helgen, Svenska kyrkans konferens med 1500 deltagare.

Samtidig är kyrkorna bland dom mest energislösande byggnaderna som finns i vårt land enligt organisationen Etik och Energi, en organisation med kopplingar till Svenska Kyrkan, som arbetar för att minska energiförbrukningen i kyrkor och församlingshem.

I Härnösands stift deltar bland andra Västra Storsjöbygdens församling i arbetet med att nu försöka sänka energiförbrukningen och förra sommaren byttes den gamla oljepannan i församlingshemmet ut mot en pelletsanläggning som ett första steg.

Lars Erik Halvarsson är kyrkorådets ordförande och delaktig i arbetet.

– Det har bara gått ett år än så det är lite tidigt att säga, men det ser ut som om vi lyckats med målet att sänka energiförbrukningen till hälften, säger han.

Men hittills har fortfarande många av Svenska kyrkans fastigheter gammal och ineffektiv uppvärmning, som drar mycket el, kostar mycket pengar och i förlängningen också bidrar till större utsläpp av koldioxid.

För att komma till rätta med problemen erbjuder Etik och Energi ett program, som går ut på att minska energiförbrukningen inom Svenska kyrkan med upp till femtio procent.

Charlotta Ekelund, kyrkoherde i Västra Storsjöbygdens Församling i Jämtland deltat i Svenska Kyrkans konferens i Åre i helgen.

– Man skulle möjligen kunna kalla kyrkorna för riktiga miljöbovar, men för den skull kan man inte stänga kyrkorna som så många vill vara i, säger hon.

Charlotte Ekelund är optimistisk inför framtiden och tror att kyrkans projekt för att sänka energiförbrukningen kommer att göra stor skillnad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista