Hundratusentals kronor slösas i kyrkorna

Hundratusentals kronor skulle kyrkorna i Härnösands stift kunna spara genom några enkla energibesparande åtgärder. Nu är kyrkorna de mest energislösande byggnaderna i Sverige.

Som SR Västernorrland berättade under lördagen så är kyrkorna i Sverige de mest energislösande byggnaderna i hela landet. Nu har  Niclas Rehnholm, energirådgivare på Jämtkraft på uppdrag av organisationen Etik och Energi gjort en undersökning som visar hur mycket vissa av kyrkorna i Härnösands stift skulle kunna spara. Den visar att hundratusentals kronor skulle kunna sparas.

– Bara genom att organisera bättre och lägga evenemang tätare skulle de kunna spara massor, då skulle dem kunna sänka värmen där emellan, säger han.

Niclas Rehnholm säger att kyrkorna skulle kunna spara någonstans mellan femtio och sjuttio procent på energiförbrukningen. En tydlig minskning skulle det kunna bli på utsläppet av koldioxid.

– Till exempel, en församling skulle kunna spara in på miljöeffekter som motsvarar bilkörning tjugo varv runt jorden på ett år, säger han.

Organisationen Etik och Energi har kopplingar till kyrkan och arbetar med att ta reda på hur energiförbrukningen ska kunna sänkas i svenska kyrkor och församlingshem.

Energi och miljö är en av huvudfrågarna under Svenska Kyrkans konferens i Åre i helgen, med 1500 deltagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista