Rullstolsburna utestängs från butiker

Rullstolsburna tar sig inte in i de flesta av småbutikerna på Storgatan i Sundsvall. En undersökning som Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR gjort visar att 79 av butikerna saknar någon typ av fast ramp eller dörröppnare för att rullstolsburna ska kunna ta sig in.

– Det här är diskriminerande. De som bestämmer borde själva sätta sig i rullstol ett par veckor, säger Camilla Petersén som är CP-skadad och rullstolsburen.

Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR, gjorde för en tid sedan en inventering hur tillgängliga butikerna är på Storgatan i Sundsvall. De fann att det var svårt eller rent av omöjligt att med rullstol komma in i 79 av butikerna.

De största hindren är entrétrappor i butikerna vid den östra änden av Storgatan där husen byggdes i slutet av 1800-talet och är av riksintresse. Alltså svåra och dyra att bygga om.

Johanna Lehto Sjögrens inredningsbutik ligger två höga trappsteg ovan gatunivån och hon kommer nu försöka få fastighetsägaren att köpa en ramp.

– Det känns jättetråkigt, som om jag inte vill ha in de här funktionshindrade kunderna till min butik. Det är absolut inte det det handlar om men det är en stor kostnad för en liten butiksägare, säger Johanna Lehto Sjögren.

NHR, Neurologiskt handikappades riksförbund har inventerat och på sin hemsida lagt ut fotografier på de 79 butiker som har stora brister när det gäller tillgängligheten.

Ulf Blückert har en butik på östra delen av Storgatan och han gillar inte att butiksägarna hängs ut som de skyldiga.
Har efterlyser därför ett bredare samarbete med NHR, kommunen och fastighetsägarna för att lösa tillgänglighetsproblemen.


Christer Suneson

christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".