Minnesförlust och få brännskador av 20 000 volt

En 56-årig man från Örnsköldsvik fick 20 000 volt genom kroppen vid arbetet i ett ställverk i Högboda nordväst om Kil i Värmland på torsdagsmorgonen.

Polisen utreder misstänkt brott, vållande av kroppsskada, mot företrädare från Fortum, som äger ställverket där olyckan skedde.

Händelsen inträffade när han tillsammans med en arbetskamrat skulle kontrollera en transformator i ställverket. Arbetskamraten gick ut från ställverket och ringde för att se till att strömmen för själva transformatorn och den rörliga ”truck” den står på skulle brytas.

Däremot var den ingående strömmen på 20 000 volt kvar, den bryts aldrig, enligt uppgift till Bjarne Andersson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen. -

– På något sätt har mannen kommit åt strömförande delar. 20 000 volt gick in via huvudet och ut genom ena handen. När arbetskamraten kom tillbaka låg mannen och krampade på golvet. Han var dock vid medvetande, även när han fördes till sjukhus i ambulans, säger Andersson till TT.

Mannen hade tappat minnet men hade förvånansvärt få brännskador.

Mannen är anställd av ABB som utförde reparationen på entreprenad för eldistributionsföretaget Fortum, som ansvarar för ställverket. Brottsmisstankarna riktas därför mot företrädare för Fortum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".