Nya utgrävningar vid Styresholm

På måndag börjar länsmuseet undersökningarna av den medeltida borgen Styresholm. Syftet är att dokumentera borgens norra del som på grund av erosion riskerar att rasa ner i Ångermanälven.

Styresholm är det nordligaste medeltida fästet i Sverige. På 1400-talet låg borgen på en ö i Ångermanälven. I dag har landhöjningen gjort att lämningarna ligger på Ångermanälvens västra strand, nära samhället Prästmon i Kramfors kommun.

Exakt hur länge Styresholm har använts vet man inte. Borgen byggdes förmodligen av vitalianerna som under slutet av 1300-talet styrde länet.

Den del av borgen som nu ska undersökas anses vara den mest intressanta men har hittills aldrig undersökts. Årets undersökningar ska även klargöra vilka värden som går förlorade genom erosionen och presentera förslag till områdets fortsatta vård. Projektet bekostas av länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".