Timslång väntan på akuten

Efter att ha väntat fem timmar på akuten i Sundsvall orkade inte hjärtsjuka Gun Sundin längre, hon åkte hem utan att ha fått träffat en läkare.
Hade hon stannat skulle hon ha fått vänta åtta timmar.

Sedan verksamheten lades ned i Härnösand har trycket på akuten i Sundsvall blivit högre. Färre läkare skulle nu klara av fler patienter. Något som också märktes tydligt i väntesalen på akuten.

Gun Sundin har problem med sitt hjärta och måste snart in och byta hjärtklaff. När hon förra fredagen kände av problem i samband med hög feber och en kraftig smärta i hela kroppen åkte hon och maken in till akuten i Sundsvall för att få hjälp. Genast fick hon komma in till en sjuksköterska och ta prover, samtidigt fick hon veta att hon snart skulle få träffa en läkare.

Nästan fem timmar senare hade hon fortfarande inte fått träffa en läkare, hon började då bli så slut att hon inte orkade längre, när hon då fick veta att det kunde dröja två till tre timmar till innan hon skulle få träffa en läkare beslutade hon om att hon skulle åka hem.
– Då sa sköterskan att jag måste skriva på ett papper om att jag åkte hem på eget ansvar, att sjukvården inte var skyldig om något skulle hända, säger hon.

Så här i efterhand ångrar hon att hon skrev på pappret. Det var så fysiskt och psykiskt utmattande att vänta så många timmar så hon helt enkelt inte orkade vara kvar, oavsett konsekvenserna.
Gun Sundin berättar att hon inte var ensam om att tvingas vänta.
– Det var en tant där som hade nära till tårarna, hon sa jag orkar inte mer. En man med hjärtflimmer skrev också ut sig på eget ansvar efter fem timmar, samma som jag, säger hon.

Trycket har ökat
Annica Berglund är chef på akutmottagningen i Sundsvall och hon säger att dels beror väntetiderna på att trycket ökat sedan nedläggningen i Härnösand. Men dels beror det också på att det skett en ökning av patienter som söker hjälp på akuten trots att de skulle ha kunnat gå till vårdcentralen. Fler kommer till akuten med problem som inte är akuta.
– Många av dem som kommer skulle ha kunnat söka hjälp hos en allmänläkare i stället, problemen är inte akuta och därför får de också vänta eftersom vi prioriterar de sjukaste först, säger hon.

Hon säger att hon har full förståelse för dem som är oroliga och inte ser någon annan utväg än att besöka akuten, men att det också innebär att trycket ökar och väntetiderna blir längre.
– Patienterna får tidigt komma till en sjuksköterska för att bedömas hur akut det är. Om sjuksköterskan bedömer att de behöver komma till en läkare fort så prioriteras den personen högre än en som inte tar medicinsk skada av att vänta, säger hon.

Synd om personalen
Gun Sundin förstår att svårt sjuka och barn måste gå före, men hon tycker ändå att det skulle kunna vara kortare väntetid, om det bara fanns fler läkare.
– Jag tycker synd om personalen, sjuksköterskorna får slita så hårt för att det inte finns tillräckligt med läkare. En läkare kan väl ändå inte vara nog när väntrummet är fullt med folk och ambulanserna kommer in på löpande band, säger hon.

Fler läkare på gång
Annica Berglund säger att det är förändringar på gång, ett projekt har startats för att kunna frigöra läkare från andra avdelningar på sjukhuset när det är högt tryck på akuten.
– Akutläkarprojektet kommer att göra att genomströmningen på akuten blir snabbare, säger hon.

Annelie Ledin
annelie.ledin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".