Klädinsamling skapar förvirring i Örnsköldsvik

I Örnsköldsvik står Humanas klädcontainrar på flera återvinningsstationer. Trots att organisationen är tvivelaktig.

När det för några år sedan avslöjades att klädinsamlingen UFF inte samlade in pengar till bistånd, utan till en världsomspännande sekt, blev det stora rubriker.

När skandalen var ett faktum försvann de gula UFF-containrarna.

Men sedan några år är UFF tillbaka i ny kostym.

Nu heter man Humana och har gröna klädinsamlingar istället. Men Humana i Sverige ingår fortfarande i det internationella Humana, som har direkta kopplingar till sekten Tvind.

I Örnsköldsvik står Humanas containrar på flera återvinningsstationer runt om i kommunen och människor fortsätter därför att lämna sina kläder.

Den danske journalisten Frede Jakobsen, som följt och granskat Tvindrörelsen under många år, säger att Humana Sverige ska betraktas på precis samma sätt som sina föregångare UFF.

– Humana försöker uppträda som att de inte har med Tvind att göra, men de ingår i det internationella Humana, som är en integrerad del av Tvind, som i sin tur leds av den så kallade Lärargruppen, säger Jakobsen.

Humanas organisationer runt om i världen säljer de kläder de får in, billigt till Tvinds handels- och exportbolag, som i sin tur säljer kläderna dyrt i Östeuropa. De här bolagen är hemmahörande i olika skatteparadis och inkomsterna från dess försäljningar går inte till bistånd i tredje världen, utan direkt till Lärargruppens kassa, berättar Frede Jakobsen.

Och det är alltså den här organisationen som fortfarande bedriver sin verksamhet på flera håll i Sverige. Bland annat i Örnsköldsvik där insamlingscontainrarna står på flera platser.

Men vem det är som bär ansvaret för att containrarna står runt om i kommunen är det inte så lätt att reda ut.

Lennart Persson är sektionschef för renhållningen i Örnsköldsvik.

– Ansvaret ligger på hyrestagarna som hyr marken av oss. Det är klart att vi som markägare har ett visst ansvar, men det är en diskussion vi måste ta med hyrestagarna, säger han.

Lars Larsson är regionchef för Förpacknings- och tidningsinsamlingen i Norrland, FTI, som upprättar återvinningsstationer på platser som kommunen har anvisat.

Och han tycker inte att ansvaret ligger på FTI.

– Vi har bara ett skötselansvar, men kommunen har ansvaret för vad som står på marken, säger han.

Varken kommunen eller FTI vill alltså kännas vid Humana. Ändå står deras containrar där.

IL Recycling är entreprenörer åt FTI och sköter tömningen av återvinningsstationerna.

– Vi har inget med Humana att göra. Jag tycker att containrarna ska tas bort med tanke på det som har uppdagats. Man har säkert trott att det har varit en behjärtansvärd verksamhet och därför låtit dem stå där gratis. Men med facit i hand är det definitivt inte det, säger Jan Eriksson, försäljningschef vid IL Recycling i Sundsvall.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".