Socialfond ska bryta utanförskap

På måndagen var det hearing i Härnösand om hur Västernorrland ska använda pengar från EU:s socialfond. Det handlar om totalt 312 mijloner kronor fram till år 2013, eller 45 miljoner årligen, som länet delar med Jämtland.

Pengarna ska fördelas ut till olika projekt som alla ska ha som syfte att få ut fler människor i arbete.

Några som hoppas på pengar är handikapprörelsen. Ann-Sofie Höij från Neurologiskt handikappades riksförbund.

– Många neurologiskt funktionshindrade kan arbeta om man får en anpassad arbetskraft. Det är en kränkning att tvingas vara utanför arbetsmarknaden. Kvinnor får oftast inte ens frågan, säger hon.

Stort intresse
Intresset för hur miljonerna från EU:s socialfond ska användas var stort och salen i sambiblioteket i Härnösand fylldes på en gång när dörrarna öppnades.

Det kom folk från organistioner, facken, närligslivet, kommuner och landsting och det fick bäras in extrastolar innan alla fick plats.

Bryta utanförskap
Hans Wiklund på länsstyrelsen höll i mötet.

– Det är jättekul att det är så många som är intresserade. Jag är positivt överraskad, säger han.

Socialfonden kan i huvudsak användas till två saker. Kompetensutveckling för de som redan har ett arbete och till att bryta utanförskap för de som inte har ett arbete. Det handlar om 45 miljoner kronor per år som ska fördelas över Jämtland och Västernorrland. Men hur ska pengarna användas?

– Det handlar i första hand om att jobba med utvecklingsprojekt inte reguljära verksamhet så förhoppningsvis hjälper pengarna till att hitta nya metoder och verktyg som vi kan använda i mer stor skala senare.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".