Det ska bli svårare att bli sjukskriven

Antalet sjukskrivningsdagar i Västernorrland ska minskas ordentligt. Målet är att färre ska sjukskrivas, och aldrig längre än nödvändigt.

Sådant som ledde till sjukskrivning för ett par år sedan kommer inte längre att göra det.

Margareta Brodin är ordförande i sjukskrivningskommittén i Västernorrland och riktlinjerna är klara:

– Sjukförsäkringen ska täcka arbetsoförmåga på grund av sjukdom, den ska inte täcka för andra saker för då räcker inte pengarna till, säger hon.

Antalet sjukdagar ska ner och arbetet är redan igång.

Dem flesta vårdcentralerna har redan fått en tretimmars information i försäkringsmedicin, alltså vad som krävs för att få en sjukskrivning godkänd av försäkringskassan.

En nyhet är att nu ska läkare ange exakt på vilket sätt sjukdomen påverkar respektive patients arbetsuppgifter. Sjukdom i sig behöver alltså inte innebära att man saknar arbetsförmåga.

I höst tillkommer dessutom det redan omtalade beslutsstödet för sjukskrivningsperioder, vilket kortfattat ska leda till att alla patienter i Sverige i princip ska sjukskrivas lika länge för samma sjukdom, något som inte sker idag.

De nya riktlinjerna behövs, enligt Margareta Brodin:

– Då kan alla titta i samma bok och säga vad som gäller, det gör att läkare kan känna sig mindre pressade från patienter som är missnöjda med sjukskrivningsperioden, säger hon.

Henrik Lundblom
henrik.lundblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".