Fler i länet vill ha städhjälp

Efterfrågan på så kallade hushållsnära tjänster ökar i Västernorrland.

Det visar en rundringning som SR Västernorrland gjort bland länets samtliga städföretag.

En av anledningarna till att städföretagen i länet nu upplever en ökad efterfrågan på hushållsnära tjänster, kan vara det skatteavdrag som infördes den 1 juli i år och som innebär att kunden i inkomstdeklarationen får göra avdrag i form av skattereduktion med 50 procent av kostnaden.

– Vi får flera förfrågningar varje dag från människor som frågar hur det fungerar och vad det kostar. Till viss del kan den här ökningen säkert kopplas till skatteavdraget. Men just den här tiden brukar det också vara större intresse eftersom folk har mindre tid när sommarlovet är slut och man har gått upp i arbetstid eller har slut på barnledighet, säger Iréne Balsjö, som driver ett städföretag i Örnsköldsvik.

Och enligt henne går det inte att peka ut någon viss typ av människor som köper den här tjänsten.

– Det alla åldrar och familjekonstellationer, stora hus och små hus, små lägenheter och stora lägenheter.

Fortsatt kritiska
Men trots att Sveriges Radio Västernorrlands undersökning visar på ett ökat intresse för städhjälp i hemmet, förändrar det inte kritikernas uppfattning om skatteavdraget.

– Jag har inget emot att man köper sig städhjälp om man har råd med det, men det ska inte bekostas med skattemedel. De pengarna skulle istället kunna gå till att verkligen anställa människor i offentlig sektor och för att komma till rätta med underbemanningen i vården, skolan och omsorgen. Dessutom skulle de som verkligen behöver städhjälp kunna få det gratis, säger, Sofia Hagström som är vice ordförande för vänsterpartiet i Västernorrland.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".