Odla växter under kraftledningarna

Tusentals hektar mark i ledningsgator under högspänningsledningar i skog och mark används inte. Under förutsättning att markägaren ger sitt tillstånd och säkerhetsmarginalen till ledningarna hålls är kraftbolagen är positiva till att marken odlas med lågväxande växter. Ove Johansson, före detta stadsträdgårdsmästare i Örnsköldsvik. har på försök odlat hassel under kraftledningarna

Det handlar om stora arealer, en kraftledningsgata under en högspänningsledning är mellan 25 och 35 meter bred men för att använda marken krävs alltid först markägarens tillstånd.

Kraftbolagen ger sen tillstånd efter att ha gjort en säkerhetsbedömning, att det som odlas inte växer högre än tre meter och att kraftbolagen alltid har möjlighet att komma fram med sina fordon.

Redan i dag används marken under kraftledningarna i liten skala till bland annat julgransodlingar och beteshagar. Sven-Olof Högtorp, röjningssamordnare på EON, ser inga problem för nya odlingar så länge säkerhetsmarginalen hålls och säkerheten inte äventyras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".