Fallskador bland äldre allt vanligare

Sedan mitten av nittiotalet har antalet fallskador bland äldre nära fördubblats. Och det är stora skillnader i hur kommunerna hanterar det här problemet. Det visar en rapport som Sveriges kommuner och landsting har gjort. Ragnar Christoffersson som bor på ett äldreboende i Örnsköldsvik skadade sig en gång när han föll

Fallolyckor kostar liv och pengar.

Sedan mitten av nittiotalet har antalet fallskador bland äldre nära fördubblats. Men trots detta finns det stora skillnader i hur kommunerna hanterar det här problemet.

I en rapport som Sveriges kommuner och landsting gjort, framgår det att nästan tre gånger så många avlider till följd av fallolyckor, jämfört med hur många som dör i vägtrafiken.

Ragnar Christoffersson bor på ett äldreboende i Örnsköldsvik och han har själv skadat sig en gång när han föll.

- Jag föll handlöst, slog knät, handen och lite i ansiktet. Jag tappade glasögonen, men de gick inte sönder, säger han.

Räddningsverket har beräknat att fallskador bland äldre kostar samhället drygt 5 miljarder kronor årligen. Trots det skiljer sig det förebyggande arbetet mycket åt mellan landets kommuner.

Om tar man antalet fallolyckor per 1000 innevånare som en måttstock på hur det förebyggande arbetet fungerar, skulle det i Västernorrland, placera Örnsköldsvik i topp och Sundsvall i botten. Monica Björkström är enhetschef vid ett äldreboende i Örnsköldsvik.

– Vi vet att människor blir äldre och därför arbetar vi hela tiden förebyggande. Under 2007 har vi till exempel målet att minska fallolyckorna med 15 procent i våra särskilda boenden, säger hon.

Marcus Olofsson marcus.olofsson@s

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista