Bara Härnösand siktar på vårdnadsbidrag

Ett år efter valet står det klart att alliansregeringen kommer att infria sitt vallöfte om vårdnadsbidrag. Men i Västernorrlands län blir det antagligen bara det borgerligt styrda Härnösand som kommer att införa bidraget.

De andra s-märkta kommunerna i länet säger nej eller är tveksamma till att införa vårdnadsbidraget.

- Uselt, tycker Mats Abrahamsson, föräldraledig i Timrå.

- Det borde vara frivilligt, inte att kommunen skulle bestämma, säger han.

Från och med den 1 juli nästa år införs vårdnadsbidraget. Det bestämde regeringen i början av september.

Bidraget innebär att föräldrar kan välja om barnet ska vara på förskola eller om omsorgen ska ske hemma. Bidraget till föräldern på 3000 kronor per månad ska bekostas av kommunerna och blir frivilligt att införa.

SR Västernorrlands rundringning visar att det är endast är det blåa Härnösand som siktar på att införa vårdnadsbidraget. De sex övriga röda kommunerna i länet säger nej. Den kommun som fortfarande har dörren öppen för bidraget är Sundsvall där de ännu inte bestämt sig.

Stina Östberg, småbarnsförälder i Härnösand, tror inte att vårdnadsbidraget är något för henne.  - Det är för lite pengar, jag tror att det är de som är rika som har råd med det. Jag tror också att det i första hand är kvinnor som kommer att ta det, och det leder till sämre sociala förutsättningar för kvinnorna, det blir en kvinnofälla, säger hon.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista