Susanne Eberstein.

"Regeringen för en orättvis politik"

Socialdemokraterna kritiserar nu alliansregeringen för att det nu ett år efter valet har blivit ett kallare och mer orättvist Sverige.

I en femtio sidor lång text går Socialdemokraterna igenom, område för område, vad man tycker att högerregeringen borde ha gjort bättre.

– Just nu för regeringen en orättvis, oansvarig och omodern politik, säger Susanne Eberstein, socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland.

På måndagsförmiddagen tog hon och hennes partikollega Börje Bergström emot i Kulturmagasinets riksdagshörna i Sundsvall. Susanne Eberstein tog upp en rad invändningar mot regeringen.

– Man kan titta på fastighetsskatten som avskattas för de som har bra villor, städhjälpen till de välavlönade och de sänkta ersättningarna till både sjuka och arbetslösa. Över huvud taget gör man det besvärligare för vanligt folk.

Magnus Sjödin, moderat oppositionsråd i Sundsvalls kommun, håller inte med om socialdemokraternas tal beskrivning av ett kallare Sverige.

– Mer fel än så kan man knappast vara ute. Om fler människor får jobb och kan går från bidrag till att leva på en egen lön, så måste det väl ha blivit ett varmare Sverige?

Susanne Eberstein menar att det ökande antalet jobb mestadels beror på högkonjunkturen. Magnus Sjödin skrattar till när han hör den förklaringen.

– Ja, det brukar låta så. Det är klart att till viss del spelar högkonjunkturen in, men det gjorde den även för socialdemokraterna. På ett år har den borgerliga regeringen gjort det socialdemokraterna hade tolv år på sig att göra.

Peter Hansson
peter.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista