Flitigt motionerande av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna, Sundsvalls nyaste parti, har varit flitiga att lägga motioner i Sundsvalls kommunfullmäktige. 13 stycken har det blivit sen förra valet, bara centerpartiet har lagt fler.

Men partiet har fått kritik för att motionerna ofta handlar om sånt som kommunen redan jobbar med. Partiet har inte heller deltagit i en enda debatt i fullmäktige.

– Vi har i alla fall börjat visa vad vi vill, säger Johnny Skalin, ordförande för partiet i Sundsvall och Västernorrland.

– Hittills har våra motioner inte fått något gehör, men det räknar vi med att de kommer att få med tiden. Vi visar var vi står, så att de andra partierna kan förhålla sig till oss, säger Johnny Skalin.

”Populistiska motioner”
Motionerna, eller förslagen som lagts handlar om allt från fler sopkorgar i Sundsvalls centrum och utökade bussturer nattetid till fler stödlärare i skolan och sänkta politikerlöner – motioner som säkert flera partier och väljare ställer upp på.

Men Sverigedemokraterna har fått kritik, bland annat från socialdemokratiskt håll, för att lägga populistiska motioner om frågor som kommunen i flera fall redan arbetar med.

”Sverigedemokraterna slår in öppna dörrar”, skrev tre ledande socialdemokratiska politiker i en debattartikel i en av Sundsvallstidningarna, och menar att partiet lägger motioner utan att ta ansvar för helheten.

Begränsa invandring
En av partiets huvudfrågor handlar om att kraftigt begränsa invandringen till Sverige. Hittills har det inte kommit någon motion i den riktningen i Sundsvall, men Johnny Skalin berättar för SR Västernorrland att partiet kommer att lägga en sådan motion inom kort.

– Lokalt kommer vi att lägga en motion för att stoppa flyktingmottagningen i Sundsvall. Det beror inte på att vi principiellt är emot flyktingmottagning utan för att det är vår enda chans att påverka i rikspolitiken, säger han.

Men har inte Sundsvalls kommun råd att hjälpa flyktingar?

– Vi har drabbats av stora omfattande nedskärningar i kommunen så det kan man ju alltid diskutera, och det ska vi göra, säger Johnny Skalin.

I Timrå har partiets två ledamöter inte varit så flitiga. Det har inte blivit en enda motion under året. Det mandat som partiet tog i Ånge fanns det ingen kandidat till, så den platsen står tom.

Många motioner till trots, sverigedemokraterna i Sundsvall har inte deltagit i debatterna i Sundsvalls kommunfullmäktige, och inte heller ställt frågor eller interpellationer till de styrande politikerna.

– Vi är nya i kommunpolitiken. Jag tycker det är ganska naturligt att de som representerar partiet måste anpassa sig, men det kommer att bli annat på den fronten också, säger Johnny Skalin.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista