Kungsleden köper kommunfastigheter i Härnösand

På tisdagen blev det klart att fastighetsbolaget Kungsleden köper 43 fastigheter av Härnösands kommun. Det är bland annat samtliga skolor, förskolor och äldreboenden.

Kvar i kommunens eget ägo blir några friluftsanläggningar som simhallen och högslätten, samt dom hus som innehåller hyreslägenheter.

Köpesumman är på 880 miljoner kronor. Den bokförda värdet för fastigheterna ligger på 640 miljoner kronor och med vinsten ska kommunen nu betala av på sin låneskuld.

– Det känns riktigt bra, och det kommer att ge oss en ökad handlingsfrihet, säger kommunalrådet Jonny Lundin som idag presenterade affären.

Kommunen kommer nu att hyra av Kungsleden och den genomsnittsliga kontraktstiden är på 17 år. Hyrorna kommer inte att höjas med mer än konsumentprisindex, och därmed får kommunen en bra kontroll över sina kostnader, säger Jonny Lundin.

Kungsleden är en stor fastighetsägare med fastigheter i 128 kommuner, bl a i Sundsvall, men affären med Härnösand är ovanligt stor, säger vice VD:n Johan Risberg

Affären är dock villkorad så att kommunfullmäktige måste godkänna affären. Beslut väntas fattas vid sammanträdet 29:e oktober.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista