Alliansen i Härnösand håller vallöftet och privatiserar

Ett år efter valet håller den borgerliga majoriteten i Härnösand på att genomföra sitt vallöfte om att privatisera och lägga ut delar av kommunens verksamhet på entreprenad.

– Vi har kommit en rejäl bit på väg, säger moderata kommunalrådet Anders Gäfvert

Förvaltingarna fick i uppdrag att utreda vilken verksamhet som skulle kunna skötas av andra än kommunen, och nu har svaren kommit in. Det är många intressanta delar som kommunen nu funderar över i höst. Vilka delar som blir först vet de inte än enligt Anders Gäfvert.

– I princip behövs det t ex inga kommunala skolor, eller kommunal barn- eller äldreomsorg, säger Anders Gäfvert.

Anders Gäfvert anser att kommunen ska vara en bra beställare och se till att medborgarna får det bästa för pengarna. Han säger också att kommunen kommer att vara myndighetsutövare och granska verksamheten, men det finns ingen anledning att kommunen själv driver verksamheten om det finns andra som kan göra det bättre för samma pengar.

Härnösands kommun var den enda kommun i Västernorrland som fick ett maktskifte vid valet i september i fjol. Men ställningen direkt efter valet var mycket jämn mellan blocken, och nu styr den borgerliga alliansen med stöd av sjukvårdspartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista