Bengt Lindström får inte igen sina stulna tavlor

Konstnären Bengt Lindström får inte igen de två tavlor, som stals från hans hem i december 2000.
Tavlorna upptäcktes förra året när de låg ute till försäljning på internet och beslagtogs av polis.
Men igår beslutade Tingsrätten att tavlorna inte ska lämnas tillbaka till familjen, utan ligga kvar hos polisen.
Anledningen är att någon kan ha köpt tavlorna i god tro, efter stölden.

De två tavlorna stals 2000 i december och har gått via olika ägare fram till dess att de hittades på galleriet i Örebro. Enlig tingsrätten kan någon av de olika ägarna kan ha gjort ett godtro-förvärv. 
– Och då är det inte uppenbart att tavlorna ska lämnas tillbaka till Lindström, varifrån de stals, säger familjens advokat, Hans-Erik Andersson.

God tro innebär att den som köpte tavlorna inte förstod att det handlade om stulet gods. Före första juli 2003 så kunde köparen få behålla stulet gods, om det köpts i god tro.

Sedan ändrades lagen, så att ett köp i god tro inte är någon grund för att få behålla stulet gods och möjligheterna för ursprungsägaren att få tillbaka sina stulna saker är betydligt större.

Bengt Lindströms tavlor stals för sju år sen, och enligt tingsrätten så kan någon mycket väl ha köpt dem i god tro innan lagändringen, då gäller den gamla lagstiftningen.

Nu fortsätter polisutredningen kring stölden, men Hans-Erik Andersson har inte mycket hopp om att familjen Lindström ska få tillbaka de stulna, men återfunna tavlorna.
– Det sannolika är att man inte hittar den som begått stölden och lägger ner förundersökningen. I det läget så återlämnas nog tavlorna till det galleri, varifrån de togs i beslag, säger han.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista