Två miljarder för dioxinsanering i Marieberg

En total sanering av dioxiner från marken kring det gamla sågverksområdet i Marieberg i Kramfors kommun skulle kosta mer än två miljarder kronor. På tisdagskvällen fick de boende i området se slutrapporten med olika förslag på åtgärder för hur man kan sanera området.

Det billigaste alternativet är att täcka över området men lämna dioxinet kvar i marken.

Det dyraste alternativet skulle innebära att man gräver upp och transporterar bort 245 000 kubikmeter jord till förbränning. Då skulle man bli av med i princip all dioxin som finns i marken, totalt handlar det om ca 250 gram.

Nu ska Kramfors kommun med hjälp av experter bestämma sig för vilket alternativ man ska välja och söka pengar för hos Naturvårdsverket.

I vår ska en sådan ansökan ligga klar.

Troligtvis väljer man något av mellanalternativen. Till en kostnad någonstans mellan 100-700 miljoner kronor skulle man kunna sanera bort drygt 200 av dom 250 gram dioxiner som man bedömer finns i området.

Det var 2004 som man upptäckte att sågverksområdet i Marieberg var kraftigt förorenat av dioxiner, PAH och tungmetaller.

Det uppmättes värden som låg flera tusen gånger högre än gränsvärdena för dioxin som är cancerframkallande och ett farligt miljögift.

Varje år beräknar man att mellan 15 och 40 mg dioxiner läcker ut i vattnet, både i grundvattnet och i ytvatten.

Dioxinet kommer från den tid då man doppade virket i en lösning för att undvika blånadsmögel på träet. De högsta halterna har man uppmätt just där doppningskaren stod.

Kramfors kommun har redan haft stora saneringsprojekt, bland annat på Svanö, och säger nu att man måste se över hur mycket kommunerna ska vara med och finansiera saneringar. Hittills har kommunens andel legat på ca 5 % av kostnaden, men små kommuner med många förorenade områden, som Kramfors, kan inte betala hur mycket som helst, säger kommunalrådet Jan Johansson.

Parallellt gör länsstyrelsen just nu en ansvarsutredning. Huvudprincipen är att det är förorenaren som ska betala saneringen. Men rent faktiskt räknar man bara med verksamhet som pågått efter 1969. I fallet Marieberg har SCA haft verksamhet vid sågverksområdet bara en mycket kort tid efter 1969.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista