Ny turistled invigd på Skallberget

Skallbergsgrottorna, väster om Örnsköldsvik, är några av Sveriges största urbergsgrottor. På onsdagen var det högtidlig invigning av den nya turistleden, som leder besökaren djupt ner i bergets skrevor.

Skallberget ligger cirka 2,5 kilometer nordväst om Gideå, norr om Örnsköldsvik. Här finns ett grottsystem med gångar och salar med en sammanlagd längd av 220 meter. Ingångsskrevan är 70 meter lång och 24 meter djup. Flera inlandsisar har bildat grottorna för cirka 1800 miljoner år sedan.

Nu har en ny turistled byggts, eftersom den gamla var förfallen. Länstyrelsen har med hjälp av sponsorer satsat 750 000 kronor på att bygga nya stegar och ramper för att på så sätt göra grottsystemet tillgängligt för allmänheten.

Pecka Bader arbetar vid Länsstyrelsen och är en av de som byggt turistleden.

– Målet har varit att att göra en turistled som i princip vem som helst, som är normalbyggd och som inte har klaustrofobi, ska kunna gå. Häromveckan hade vi en hel skolklass som gick igenom utan problem, säger han.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista