Många faror lurar på internet

Virus, trojaner, hackers som kapar din dator och snor dina kontonummer och bankkoder, det finns många faror som lurar ute på internet. Ett sätt att skydda sig är att installera antivirusprogram och brandväggar, men det bästa skyddet är ändå att känna till riskerna på nätet och använda sitt sunda förnuft. Det säger Anna Karin Brusqini från organisationen Surfa Lugnt, som lär ut IT-säkerhet i Sundsvall

Anna Karin Brusqini talar om fenomenet phishing, Det innebär att man försöker komma över kontonummer och koder, genom att skicka ut ett mejl som ser ut att komma från en bank. Det är bara en av många metoder att försöka lura eller skada folk via internet.

I går på torsdagen deltog ett trettiotal representanter från olika företag, myndigheter och organisationer i Surfa Lugnts föreläsning, om hur man skyddar sig på nätet. Helena Julin från tjejjouren i Härnösand är en av deltagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista