Nu finns Länsmuséet på nätet

Nu finns ”Muséet på nätet”. Det är länsmuseet Murberget som idag, lördag, introducerar en ny webplats där man enkelt kan titta på museets samlingar på internet.

Genom att knappa fram sig på en karta kan man ortvis söka efter foton, föremål och folkminnen som finns på muséet om den egna hembygden eller andra platser man är intresserad av.

– Det är den nära och lokala historien som de flesta är intresserade av, säger Gunnel Boström som är webredaktör på Murberget.

På sajten kan man även se vissa föremål i 3D och vrida och vända på föremålen för att se dem från alla vinklar.

Museet på nätet har man kunnat göra med hjälp av så kallade accesspengar. Det är statliga bidrag som delats ut för att bevara kulturarvet och göra det mer tillgängligt för allmänheten. Nu dras pengarna in och det innebär troligen att det fortsätta arbetet med att lägga in föremål och foton kommer att gå långsammare, säger Gunnel Boström.

Men nu finns i allafall en fungerande tjänst färdig på nätet. Den heter www.murberget.se och det betyder att länsmuseet återtagit sitt gamla namn.

– Vi ska heta det som alla ändå kallat oss hela tiden, säger Gunnel Boström.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista