Kameror mot skrotstölder

Västernorrland har varit kraftigt drabbat av metallstölder det senaste året. Ett drabbat företag är Elektro Sandberg i Sundsvall som nyligen blev av med kopparkabel för nästan 100 000. Nu kommer företaget att kameraövervaka och larma sina kabelupplag för att försöka förhindra stölderna.

– Det blir kameror som reagerar på rörelse samt ett larm till ett bevakningsföretag, säger Anders Öhling på elföretaget ElektroSandberg i Sundsvall

Med ett ökande skrotvärde blir metallerna till guld för tjuvarna. I Örnsköldsvik tillexempel sprängdes i våras en stöldliga efter att polisen hittat nio ton stulen rostfri plåt i mycket nedlastad lastbil. Plåt värd över en halv miljon kronor.

Återvinningsföretaget Kuusakoski i Timrå har också haft stora problem med metalltjuvar. Men efter att ha blivit drabbade av flertalet kabelstölder kommer nu företaget ElektroSandberg att börja larma och kameraövervaka sina upplag som ofta ligger rätt långt ifrån bebyggelse.

Kabeltrummorna kommer då att förvaras i låsta containers där kameror sätts igång om någon försöker bryta sig in.

På ElektroSandberg upplever man det som att metallstölderna inte prioriteras av polisen och Anders Öhling efterlyser hårdare kontroller av metallskrotarna, för det är uppenbart att det finns oseriösa skrotar som köper upp stulet material.

– När ny metall säljs som skrot måste mottagaren inse att det är nåt sjukt. Det är som att skicka en helt ny bil till bilskroten, säger Anders Öhling. 

På branschorganisationen Svenska Järn, som organiserar ett 80-tal av landets över 800 skrothandlare, vill man se ett bättre samarbete med polisen. Polisen borde utfärda ett tillstånd till de seriösa och kontrollera de som köper upp de stulna metallerna hårdare. Dessutom arbetar Svenska Järn på att få bort all kontanthantering på skrotarna.

Ronny Björklund är styrelseordförande för Svenska Järn.

– Vi vill se en sanering av skrotbranschen i Sverige, för det dåliga ryktet spiller över även på de seriösa skrothandlarna, säger Ronny Björklund.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista