Säkerhetsbrister kring drottning Silvias besök

Säkerheten brast när drottning Silvia på torsdagen förra veckan invigde Sundsvalls nya Hospice.

Katarina Glad och hennes väninna Anneli Mickels från Sundsvall kunde utan problem gå raka vägen in till drottning Silvia trots att området var avspärrat för allmänheten.

Katarina Glad, som var ovetandes om avspärrningen, är idag förvånad över hur enkelt hon kom in.

– Vi kunde ha haft en kniv eller pistol i väskan. Ingen stoppade oss, säger hon.

I torsdags förra veckan besökte drottning Silvia Sundsvalls nya Hospice för att inviga det. Vid tvåtiden klippte drottningen bandet och vistades då bland allmänheten. Efter det minglade drottning Silvia med politiker och tjänstemän inom ett avspärrat område där allmänheten inte fick vara.

När Katarina Glad och hennes väninna Anneli Mickels skulle gå in för att se hur det nya hospicet såg ut tog de en genväg och gick in via terassen på baksidan.

Ovetandes om att de gått in på avspärrat område möttes de av kavaj- och klänningprydda damer och herrar. Då började de ana att nåt inte stämde.

– Det var då vi såg drottning Silvia. Då sprang vi ut, säger Katarina Glad.

Säkerhetspolisen, som sköter bevakningen kring drottning silvia, säger att de inte känner till att Katarina och Anneli kom in på det avspärrade området.

Säpos presstalesman, Jakob Larsson, vill heller inte kommentera den specifika händelsen men säger att det inte är ovanligt att allmänheten kommer så nära drottningen.

Oskar Pierrou
oskar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista