Mittnytt kan komma att förinspela huvudsändning

En förinspelad Mittnyttssändning 1910 - det kan bli verklighet i framtiden. Det finns planer på att dela upp Mittnytts huvudsändning, 1910, i två lokala versioner, en för Jämtland och en för Västernorrland, och förinspela en av versionerna. Peter Nässén är facklig representant för Svenska journalistförbundet och programledare på Mittnytt, tycker inte att idén om förinspelade nyhetssändningar är bra

Inom SVT så förs en diskussion om de regionala nyhetssändningarna. Enligt Svenska Journalistförbundet, som deltar i samtalen, så finns det förslag från SVT:s ledning om att versionera de regionala huvudsändningarna, alltså exempelvis Mittnytts 1910-sändning.

För att klara det, som ekonomin och bemanningen ser ut i dag, skulle Mittnytt behöva förinspela en av versionerna. Det blir en 20 minuters förinspelad nyhetssändning.

– Det innebär att om det händer något i sista stund inför en sändning, så kommer tittarna inte att få veta det förrän nästa sändning, och för vår del handlar det om flera timmar, säger Peter Nässén.

Redan i dag så förinspelar Mittnytt en nyhetssändning, Jämtlandsversionen av 1755-sändningen.

– Det nya förslaget skulle innebära flera lokala nyhetssändningar från Mittnytt, och det är positivt, enligt Peter Nässén.

– Det som vi har börjat med, att bryta ner sändningar till mindre områden, är jättebra. Folk vill ha nära nyheter, så nära som möjligt, säger han.

– Men det måste kosta. Det får inte ske på kvalitetens bekostnad eller av publiceringskäl, som i det här fallet, när det handlar om att banda nyhetssändningar för att göra det möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".