Örnsköldsviks kulturarv förfaller

Örnsköldsviks hembygdsgårdar har akuta renoveringsbehov. Det menar i alla fall Nolaskogs Hembygdsråd som inventerat kommunens hembygdsgårdar. Nu vill man att kommunen ska betala.

I Örnsköldsvik finns elva hembygdsföreningar, som tillsammans förvaltar 116 byggnader. Gamla hus som nu är i stort behov av renovering. En grov beräkning visar att investeringsbehovet ligger runt tio miljoner kronor under en femårsperiod.

Därför har hembygdsföreningarna tillsammans bildat Nolaskogs hembygdsråd för att försöka påverka kommunen att skjuta till pengar.

Göte Nordmar är ordförande i en av Örnsköldsviks hembygdsföreningar.

– Vi upplever hur miljoner i skattemedel rullar in till andra verksamheter och därför är det nu tid för hembygdsföreningarna att få sitt. Det är dags för samhället att bjuda till så att denna hembygdskunskap kan vårdas för framtiden, säger han.

Men Maggis Frisk, museiintendent som arbetar med hembygdsfrågor vid Örnsköldsviks kommun, menar att ansvaret inte ligger hos dem.

– Det är inte kommunens uppdrag att upprusta hembygdsgårdarna, det är ideella föreningar som äger dem. Däremot har kommunen ett upprustningsbidrag på 25 procent av kostnaden som föreningarna kan söka. På fem år kanske man skulle kunna renovera för en miljon. Men tio miljoner är väldigt mycket pengar, som jag i dag inte kan se att vi har, säger hon.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".