Gift från kläder rinner ut i vattendragen

Gift från kläder rinner med renat avloppsvatten ut i våra vattendrag och ut i havet. En förklaring kan vara importerade kläder som vid färgning och tvättning behandlas med ämnen som innehåller nonylfenol

Att kläder skulle vara den enda källan till utsläpp kan man inte konstatera eftersom ämnet nonylfenol finns i flera produkter inom industriproduktion.

Mätningar av mängden nonylfenol i rötslammet på Mittsverigevattens anläggningar i Sundsvallsregionen visar att det årligen samlas cirka 20 kilo av ämnet i slammet vilket bara är en knapp tredjedel av den totala mängden som finns i vårt avloppsvatten.

Cirka 40 procent av kemikalien följer med det renade vattnet, resten bryts ned. Detta är beräknat utifrån Naturskyddsföreningens uppgifter. Tittar man på effekten av nonylfenol på människor är den ännu okänd, men man vet att vattenlevande organismer kan drabbas av hormonrubbningar och problem med reproduktion, berättar Britta Hedlund miljöövervakare på Naturvårdsverket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".