Kritik mot Mitthem som nobbar socialbidragstagare

Socialbidragstagare har svårt att få bostad hos det kommunala bostadsföretaget Mitthem i Sundsvall. En rundringning som SR Västernorrland gjort visar att det är svårare för människor med försörjningsstöd att få teckna ett eget hyreskontrakt hos Mitthem jämfört med andra kommuner i länet.

Enligt Mitthems VD är det politikerna som bestämmer vilka riktlinjer bolaget jobbar efter.

Marlene Westberg, områdeschef för bostadssociala gruppen i Sundsvalls kommun, är kritisk.

– Det är ju en tuff bostadssituation för alla och de som har störningar tidigare eller en betalningsanmärkning eller vad det än må vara, de hamnar ju längst ner på listan. Hyresvärdarna kan välja och vraka.

Marlene Westberg tar emot på Socialtjänstens huvudkontor i Sundsvall. Det är en lugn förmiddag, ingen i väntrummet och solen skiner sitt höstljus utanför fönstret. Marlene säger att idén om det allmännyttiga bostadsföretaget är död i Sundsvall.

– Ja, jag tänker mig att om det skulle vara ett allmännyttigt bolag så skulle man ta större socialt ansvar än andra bostadsbolag men det gör ju inte Mitthem.

Socialbidragstagare som vill ha bostad hos Mitthem får nej. Socialbidrag räknas inte som inkomst. Undantag kan göras för den som har bra referenser från andra hyresvärdar.

Utanför matbutiken i Nacksta står Sören Sjögren med mössa och helskägg. Han bor själv i en mitthemslägenhet. Han är irriterad på hyresvärden attityd mot människor som har försörjningsstöd.

- Mitthems argument är att det månadsbaserade bidraget från soc är för osäkert, men det är mycket som är osäkert. Folk kan få depressioner, bli alkoholister eller vad som helst. Man ger sig på en grupp och det tycker jag är fel, säger Sören Sjögren.

Mitthems VD Hans Selling säger att Mitthem har tydliga regler. Socialbidrag räknas inte som inkomst och därmed får man inte heller teckna ett nytt bostadskontrakt.

Enligt Hans Selling jobbar Mitthem aktivt tillsammans med socialförvaltningen med till exempel särskilda bostadssociala kontrakt. Om Mitthem ska ta större socialt ansvar är det en fråga för de politiker som utformar det kommunala bolagets uppdrag, det säger Hans Selling, VD för Mitthem.

Peter Hansson
peter.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".