Varmare klimat kräver fler kylanläggningar på sjukhus

Sjukhusen i länet förbereder sig för ett varmare klimat. För varmare lokaler kan betyda livsfara för äldre-och intensivvårdspatienter. Det är en av slutsatserna i klimat och sårbarhetsutredningen som kom i förra veckan.

Landstinget i Västernorrland bygger nu ut sin kapacitet för att kunna ge mer kyla i sjukhusens lokaler.

Inom landstinget i Jämtland har man inte diskuterat frågan om bättre kylning av sjukhuset i Östersund i någon större utsträckning. Jan Lindberg jobbar med miljö och energifrågor på landstinget.

– Det är inte billigare att kyla en byggnad än att värma upp den, tvärtom och därför måste vi utnyttja de naturliga resurser vi har, säger han.

Redan för 10 år sen började landstinget jobba med så kallad frikyla - vilket innebär att man byter ut kylmaskiner som drivs med el, mot kyla från naturliga källor.

I Sundsvall kyls sjukhuset med snö, i Sollefteå med älvvatten och i Örnsköldsvik planeras en anläggning som tar kyla från havsvattnet

Investeringarna i kyla kostar landstinget cirka 150 miljoner, från 1995 till 2010 - samtidigt räknar man med minska elbehovet med 30 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".