Ordningsvakt på fullmäktigemötena i Sundsvall

Hoten mot politikerna i Sundsvall har ökat under de senaste åren, och nu har man beslutat att det ska finnas en ordningsvakt med på fullmäktigesammanträdena. Håkan Berglund, säkerhetsplanerare i Sundsvalls kommun tror att det var attentatet mot politikern Habib Effati i somras, som fick många politiker bli oroliga för sin säkerhet

Under flera år har hoten mot politikerna sakta men säkert blivit fler och fler i Sundsvall. Oftast handlar det om brev med hot om trakasserier, vid något tillfälle till och med med urklippta och klistrade bokstäver.

Flera politiker från olika partier har drabbats, och flera av hoten har överlämnats till polisen. Sen tidigare har kommunen skärpt sin säkerhet, genom att låsa kommunhuset, och även registrera kommunhusets besökare.

En rundringning till flera kommuner i länet visar att det förkommer hot även mot politiker i andra kommuner, bland annat i Timrå. Samtidigt är mörkertalet stort, alla politiker anmäler inte hoten de får.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".