Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor omflyttning bland skolorna i Sollefteå

Det blir stora förändringar för skolorna i Sollefteå kommun.

Högstadiet i Långsele och på Nipanskola läggs ner och eleverna flyttas till Vallaskolan i centrala Sollefteå. Dessutom läggs mellanstadiet på Resele skola ner och eleverna flyttas till Öhns skola i Forsmo.

Däremot blir både högstadiet i Ramsele och Kalknäs skola kvar.

Beslutet i barn- och skolnämnden den nionde oktober skiljer sig mycket från det förslag som nämnden la i våras. Då hotades både högstadiet i Ramsele och Kalknäs skola av stängning.

Men det har visat sig att kostnaderna för att skjutsa högstadieelever från Ramsele skulle blir så höga, att en nedläggning inte skulle ha sparat några pengar.
- Kostnaden för att skjutsa de här eleverna är minst 600 000 kronor, och då når vi ingen besparing med de lokaler vi kan lämna, säger Åsa Sjödén, barn och utbildningsnämndens socialdemokratiske ordförande.

Högstadiet i Ramsele och Junsele får en gemensam administration från hösten 2008. Om inte elevantalet ökar ska det år 2011 vara en skola i området, och var den ska ligga är inte beslutat.

- Vi kommer att täta ihop organisationen mellan Junsele och Ramsele och göra dem till en skola, i allt utom byggnaderna, säger Åsa Sjödén.

Kalknäs skola blir kvar, och där var det avståndet som spelade en avgörande roll för skolpolitikernas beslut.
- Vi tycker att det är för långt att skicka de minsta eleverna tre mil in till Sollefteå, säger Åsa Sjödén.

Nämnden har inte varit helt enig i sitt beslut om besparingar.
- När det gäller Reseleskolan hade vi ett annat förslag, att bevara skolan i sin nuvarande form, eftersom skolan satsar på att bli en miljöskola och det finns ett stort samarbete med idrottsföreningen där, säger Lars Tängdén, centerpartist i barn- och skolnämnden.

Lars Tängdén räknar med att det finns både besvikelse och en del förståelse över nämndens beslut. I Långsele flyttas högstadieeleverna till Vallaskolan i Sollefteå, och årskurs fyra till sex i Resele flyttas till Öhns skola. Dessutom läggs Nipanskolan ner, och 200 elever flyttas till Vallaskolan.

- Jag tror ändå att Långseleborna kan ha förståelse, det är bara en knapp mil mellan Långsele och Sollefteå och det är de äldre eleverna som sak åka. Däremot tror jag att Reseleborna kommer att vara väldigt besvikna om det här beslutet går igenom även i kommunfullmäktige, säger han.

Barn- och skolnämnden räknar med att förslaget ska spara cirka sex miljoner, om skolförvaltningen blir av med de skollokaler som töms. Men redan under tisdagseftermiddagen så fortsätter diskussionerna om hur förvaltningen ska spara mer pengar.
- Och går inte det måste vi nog be om mer pengar, säger nämnden ordförande Åsa Sjödén.

Förslaget som skolbesparingar går nu vidare till kommunstyrelsen, där beslut fattas den 13 november, och sen ska kommunfullmäktige fatta ett slutgiltigt beslut den 26 november.


Följande skolor berörs av besparingarna:

Nipanskolan
(Sollefteå) Idag förskoleklass till och med årskurs 9. Totalt berörs cirka 200 elever av följande förändringar höstterminen 2008:
Nipanskolans högstadium flyttas till Vallaskolan.
Förskoleklass till och med årskurs 6 blir kvar i samma lokaler som idag.

Långsele skola
Idag förskoleklass till och med årskurs 9. Totalt berörs cirka 115 elever av följande förändringar höstterminen 2008:
Långsele skolas högstadium flyttas till Vallaskolan.
Långsele skola blir förskoleklass till och med årskurs 6 skola.

Vallaskolan
En ombyggnad av Valla skolan kommer att ske, främst toaletter byggs om för att kunna ta emot det större antalet elever från Nipan och Långsele.
Regnbågens förskola Totalt berörs cirka 30 förskoleelever av följande förändringar höstterminen 2008:
Regnbågens förskola flyttas till Rödsta förskola.

Resele skola
Idag förskoleklass till och med årskurs 6 samt förskola. Totalt berörs cirka 10 elever av följande förändringar höstterminen 2008:
Årskurs 4-6 flyttas till Öhns skola.
Förskoleklass till och med årskurs 3 blir kvar i nuvarande lokaler.
Förskolan blir kvar i nuvarande lokaler.

Ramsele och Junsele skola
En gemensam organisation bildas för Ramsele och Junsele högstadium från och med hösten 2008. Bland annat kommer undervisningsformer, timplan och lärarnas arbetstider att ses över. Om inte elevantalet i västraområdet ökar ska det 2011 vara en skola i området. Var denna skola ska ligga är inte beslutat.

Kalknäs skola
Skolan blir kvar men lokalerna kommer att ses över. Om det finns möjlighet kommer lokalytan att minskas. Skulle förutsättningarna för skolan förändras, exempelvis att antalet elever minskar, kan beslutet omprövas. Förskolan blir kvar i nuvarande lokaler.
(Källa: Sollefteå kommuns hemsida)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".