Åkerlund matchvinnare för Timrå

I elitseriehockyen igår torsdag vann Timrå mot Mora med 3-2 på hemmaplan.
En match som Timrå i långa perioder dominerade men som ändå blev jämn.
Stor matchvinnare för Timrå blev målvakten Magnus Åkerlund med en avgörande räddning i slutsekunderna av matchen.

Mora satsade allt för att nå den efterlängtade första poängen på bortaplan. Tre sekunder från slutet trodde man att kvitteringspucken var inne men Timråmålvakten Magnus Åkerlund lyckades med konststycket att plocka pucken och det blev ny förlust, 2-3.

Domaren Tomas Anderssons videokoll visade att pucken aldrig nådde över mållinjen innan den fastnade i Åkerlunds handske - och Timrås seger med 3-2 var ett faktum.

Timrå, som dominerat under större delen av matchen, kände segervittring när några minuter återstod av matchen. En utvisning på Timråbacken Petri Kokki när tre minuter återstod av matchen ändrade matchbilden. Mora tryckte plötsligt på mot Timråmålet, men Timrås 21-årige målvakt Magnus Åkerlund var plötsligt helt omöjlig att överlista.

Chansning nära lyckas

I en sista chansning att nå poäng plockade Mora ut målvakten Juha Pitkämäki och satte in ytterligare en forward. Det var bara millimetrar från att chansningen gått hem - om det nu inte varit för Magnus Åkerlunds plockhandske som dök upp så blixtsnabbt. -Hade vi prickat rätt där så hade det varit rent flyt. Ska man ha poäng med sig från Timrå måste man nog sätta dit målen tidigare under matchen, konstaterade Mora-tränaren Per Djoos.

För ineffektiva

Att Mora kunde vara med i matchen ända fram till slutsekunderna kam dalkarlarna tacka hemmaspelarnas oförmåga att göra mål.

Sällan har ett lag blivit så utspelat i Eon arena som Mora blev under första perioden. Mora orkade knappt ta sig ur sin egen zon. -Mora har en av elitseriens allra bästa målvakter. Det är svårt att göra mål på honom, men med tanke på spelövertaget borde vi ha gjort mer än ett mål i första perioden, konstaterade Timråtränaren Challe Berglund.

Dansken Peter Regin var den ende som förmådde överlista Moramålvakten Juha Pitkämäki i första perioden.

Trots Timrås stora spelövertag blev det till slut Magnus Åkerlund som fick hjälterollen. -Magnus hade ingen lätt match. Han fick få skott på sig och vid det första baklängesmålet var han rätt skymd och vid andra baklängesmålet fick pucken en konstig bana. Men i slutminuterna gjorde Magnus några helt matchavgörande räddningar, konstaterade Challe Berglund.

Än en gång var det Timrås finska kedja med Timo Pärssinen, Riku Hahl och Mikas Pyörtälä som var egervapnet då de svarade för två av målen.

Mora kan trots den fjärde förlusten på bortais av fyra möjliga se några ljusglimtar, såväl nyförvärvet Adam Andersson som Tero Määtä gjorde sina första mål för säsongen.

(TT)