Kraftiga böter väntar virusspridare

Gandarättegången avslutades under måndagen i Härnösands tingsrätt. Det är den första rättegången i Sverige mot en spridare av datavirus.
Åklagaren yrkade i slutpläderingen på att 34-åringen döms för dataintrång och grovt egenmäktigt förfarande till villkorlig dom och kraftigt bötesstraff.

Åklagaren vill alltså inte skicka gandamannen till fängelse utan yrkar på villkorlig dom, böter och så skadestånd till de drabbade på totalt drygt 200 000 kronor,

Försvaret menar att han ska frias. Visst han skapade och skickade visserligen iväg det så kallade gandaviruset som orsakade stor skada i e-postsystem över hela sverige, men han menade aldrig att göra skada. Det fanns alltså inget uppsåt. Han ville bara sprida information om sin dispyt med skolmyndigheterna och få råd om hur han skulle kunna få börja studera.
Och att sprida opinion är inte, ens nu efter lagskärpningen på det här området olagligt så det han gjort är inte straffbart, menar försvaret.

Om han ändå döms så kan försvaret hålla med om påföljden, det vill säga villkorlig dom.

SR-Västernorrland frågade gandamannen själv, 34åringen, vad han tycker om rättegången. Han säger att det var mycket som aldrig kom fram, nästan ingenting kom fram, uttrycker han sig. Han skulle viljat, säger han, få förklara ännu mera att han aldrig menade att det här skulle hända.
Hans liv har varit mycket dåligt efter 2003, han är arbetslös, helt utan försörjning, och tidvis deprimerad.

Dom mot honom kommer 5 november.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se