Fritt fram för fusk på studieförbunden

Efter misstankarna om fusk hos studieförbundet NBV i Kramfors vill Kramfors kommun införa årliga stickprovskontroller av dom uppgifter som studieförbunden lämnar in när dom söker bidrag.
Men dom flesta kommuner i länet gör ingen egen granskning alls.
Ånge till exempel gör inga egna kontroller.

Det förekommer nästan ingen kontroll av de underlag som studieförbunden lämnar in när de söker kommunalt bidrag.

Av länets sju kommuner är det bara Örnsköldsvik som uppger att man regelmässigt gör egna stickprovskontroller hos studieförbunden.

Övriga kommuner litar på uppgifterna som studieförbunden lämnar.

-Om det skulle bli några större förändringar så skulle de övriga studieförbunden märka det och slå larm, eftersom det är en gemensam kaka som studieförbunden delar på, säger man från t ex Härnösands, Sollefteå och Sundsvalls kommuner.

I Kramfors kommun är studieförbundet NBV misstänkta för att ha fuskat med studiecirklar. När revisorerna gjorde en granskning så hittade man många misstänkta oegentligheter.

Det handlar om deltagare på närvarolistor som säger att de inte deltagit i kurser och om cirkelledare som säger att de inte haft kunskap om att de varit kursledare. Det förekommer även nästan 100 år gamla cirkelledare, ibland dementa, enligt revisorerna.

På torsdag 25 oktober fattar Barn-, Kultur- och Utbildningsnämnden beslut om ifall man ska lämna in en polisanmälan mot NBV. Samtidigt väntas nämnden fatta beslut om att en skärpt granskning av studieförbunden. -Vi ska göra stickprovskontroller på ett par studieförbund varje år, säger Gudrun Sjödin som är ordförande i nämnden.

Ulla Öhman.
ulla.ohman@sr.se