Långseletvätten kan missa upphandlingen

Långseletvätten kan gå miste om en upphandling av tvätt hos landstinget i Norrbotten, som skulle kunna ge 20 nya jobb till Långsele. Enligt länsrätten i Norrbotten har inte upphandlingen gått rätt till, Långseletvätten har kommit in med delar av sitt anbud för sent och det har inte varit rättvist mot ett konkurrerande företag.

Långseletvätten, alias Textilia tvätt och textilservice AB, riskerar att gå miste om en upphandling värd närmare 40 miljoner kronor.

Det handlar om tvätt för Norrbottens landsting, och närmaste konkurrent om upphandlingen är ett tvättföretag i Boden, som gått till länsrätten och överklagat landstingets beslut att välja Långseletvätten.

Långseletvätten uppfyllde inte de krav som landsstinget hade på tvättanbudet, enligt Bodenföretaget, men tilläts ändra sitt anbud efter hand, vilket ledde till en orättvis upphandling.

Bodenföretaget menar att Långseletvättens anbud är ogiltigt och inte ska vara med i upphandlingen överhuvudtaget.

Landstinget i Norrbotten menar att allt gått rätt till, men länsrätten i Norrbotten går på Bodenföretagets linje och har alltså avbrytit upphandlingen av tvätten.

Nu har landstinget två alternativ: antingen överklaga till kammarrätten eller säga nej till Långseletvätten och fortsätta upphandlingen med andra tvättbolag

Hans Pahlin, produktionschef i Långsele, säger att man nu väntar på vad landstinget ska göra, i övrigt har han inga kommentarer.

Långseletvätten har hundra anställda i dag och om upphandlingen med landstinget i Norrbotten blir av, innebär det 20 nyanställningar i Långsele.

Mikael Andersson
mikael.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".