Skogsbönder i glesbygden hotas av lag som kringgås

Lagen måste skärpas för att skydda glesbygden från skogklippare. I dag är lagen uddlös och skogsklippare utifrån köper upp skogen som ortsborna behöver för sin överlevnad. Det menar Jan Olsson chef för Lantbruksenheten på länsstyrelsen.
Lagen är tänkt att ge skogsbönder i glesbygden förköpsrätt på skog som ska säljas. Detta för att skogsbruket ska leva vidare och för att människor ska kunna att försörja sig och bo kvar i glesbygden. Men i praktiken kringgås lagen på olika sätt av personer som satt i system att köpa upp skog som avverkas och säljs. Ett tillvägagångssätt är skriva sig på orten där skogen finns och på så vis få rätt till skogen ett annat sätt är att först köpa skogen och sen ansöka om tillstånd att få äga den. Nu vill en berdningsgrupp att lagen om glesbygdsbornas har förköpssrätt avskaffas.Efterson den den ändå är uddlös. Jan olsson på lantbruksenheten på länstyrelsen i Västernorrland tycker tvärtom att lagen borde skärpas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista