36 miljoner satsas på psykisk vård för unga

Den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar ökar kraftigt och nu vill den politiska ledningen på landstinget satsa 12 miljoner årligen i tre år, alltså totalt 36 miljoner fram till år 2010 på förebyggande vård.

En del i satsningen är att köerna hos BUP kortas och barn med så kallade neuropsykiatriska funktionshinder, till exempel ADHD och Aspergers syndrom, ska få snabbare och bättre hjälp.

– Det var en omskakande upplevelse att sitta med i det programarbetet och upptäcka att vi behöver mycket resurser för att hjälpa både patienterna och deras anhöriga. Att överhuvudtaget få en bättre livskvalitet för människor med just de här funktionshindren, säger Ewa Söderberg, landstingsråd.

Många av barnen och deras föräldrar får vänta mer än tre månader på en tid till barn- och ungdomspsykiatrin.

– De ska inte behöva vänta längre än en månad. Jag är ledsen över att vi har längre väntetider, säger Ewa Söderberg.

24 miljoner under tre år ska gå till BUP och de neuropsykiatriska funktionshindren. Men också 6 miljoner för att tillsammans med kommunerna stärka elevhälsovården och ungdomsmottagningar.

Den psykiska ohälsan har ökat bland de yngsta, och utskrivningen av antidepressiva mediciner till tonåringar ha stigit kraftig. Nästan 15 procent av alla barn söker hjälp hos psykiatrin.

12 miljoner om året kan tyckas vara en droppe i havet och komma alldeles för sent.

– Det känns som det alltid är för sent, men vi tar ett steg i taget, säger Ewa Söderberg.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".