Lika många drograttfulla som alkoholrattfulla

Nästan lika många drograttfulla som alkoholrattfulla har polisen i Västernorrland stoppat hittills i år. 395 mot 412. Polisen har de senaste åren satsat extra på att upptäcka narkotikapåverkade förare och enligt Thomas Nilsson, operativ chef hos polisen, har det lett till att också andra brott än drograttfylla har blivit lösta.

När en drograttfull grips inleder man ofta en utökad undersökning av den personen.

– Det kanske börjar med en husrannsakan i en bil där vi hittar stöldgods. Sedan forsätter vi med bostaden och på det här sättet har vi nystat upp ganska stora stöldhärvor, säger Thomas Nilsson.

Mellan 2005 och 2006 fördubblades antalet upptäckta drograttfyllerister. 2007 har hittills bjudit på en fortsatt ökning, men långt ifrån lika markant.

Trots att polisen nu tar fler drograttfyllerister vill Thomas Nilsson inte säga att dessa har blivit fler i trafiken.

– De kanske ökar lite, men den stora förändringen är att vi har blivit bättre på att upptäcka det här. Vi är en av de ledande myndigheterna i landet när det gäller att uppdaga drograttfylleri, slår Thomas Nilsson fast.

Peter Hansson
peter.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".