Hästar kan få sjukhussjuka

Sjukhussjukan MRSA kan drabba även hästar.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har fått forskningspengar för att kartlägga om MRSA har nått de svenska hästarna.

- Det är bara frågan om tid tills vi hittar det första fallet, säger Ulrika Grönlund Andersson, veterinär på SVA. 

MRSA har drabbat hästar i Finland och i Storbritannien. SVA samlar nu prover från flera djursjukhus i Sverige för att leta efter förekomst av MRSA, och hitta hästar som är bärare av bakterien, utan att vara sjuka av den.

Bakterien finns i nosen på hästarna. Och hästar som är bärare löper stor risk att bli sjuka.

- Risken är att man kan få en sårinfektion med MRSA, säger Ulrika Grönlund Andersson på SVA. 

Om en häst behandlas med antibiotika för till exempel en sårskada, så slår medicinen ut alla bakterier, både goda och dåliga, utom just MRSA, som är motståndskraftig mot många typer av antibiotika.

MRSA-bakterierna får därmed fritt spelrum, och hålls inte tillbaka av den goda bakteriefloran. Därför är det bra om hästar inte behandlas med antibiotika i onödan, säger Ulrika Grönlund Andersson.

- Det är bra att ha lite mer is in magen när det gäller antibiotikabehandlingar. Det finns en klar koppling att det är högre risk att få MRSA om man behandlar med antibiotika, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".